Birkózás

Birkózás az alapoktól már ovisoknak, és kisiskolás kortól az akadémián Bárdosi Sándor olimpiai ezüstérmes birkózedzővel.
 

Gyors döntések, lényeglátás, ügyesség; az élet minden területén fontos képességeket fejlesztenek az úgynevezett „kontaktsportok” - állítja Barna Tibor, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Küzdősportok tanszékének vezetője.

Kinek való a birkózás?
Ez a sportág rendkívül személyiségformáló és képességfejlesztő hatású, ezért mindenkinek ajánlom: szerény, visszahúzódó típusú gyerekeknek is, fiúknak, lányoknak egyaránt. A birkózás „valós” küzdősport. Itt valóban a test-test elleni küzdelemé a főszerep, nem pedig az esztétikáé, mint egyes harcművészeteknél, ahol a lényeg, hogy szép mozdulatsorokat mutassanak be. A birkózásban a másodperc törtrésze alatt kell dönteni, hogy hogyan reagáljak, hogyan tudom például a másikat olyan helyzetbe hozni, hogy lekerüljön a talajra – meg kell találnom a megfelelő megoldást úgy, hogy közben figyelembe veszem a saját fizikai és lelki tényezőimet. Ezek a helyzetek segítenek kialakítani már a kisgyermekekben is a gyors döntés és a lényeglátás képességét, amikre az élet minden területén igen nagy szükség van.
Ebben a sportban állandóan új kihívásoknak van kitéve az ember a mozgás szempontjából, ami rendkívüli módon fejleszti az ügyességet. Ráadásul az egész testet megmozgatja, ami a testsúlyszabályozás, a zsírégetés szempontjából is nagyon jó.

Hány éves korban érdemes ezeket elkezdeni?
Hat-hétéves, tehát iskolaérett korban már nyugodtan el lehet kezdeni a birkózást. A lényeg, hogy szakemberhez forduljon a szülő – ők tudják, hogyan kell „felépíteni” egy gyereket hat éves kortól tizennégy-húsz éves korig, míg esetleg élversenyzővé válik.

Milyen felszerelésre, milyen helyszínre van szükség a birkózáshoz?
A birkózáshoz nem kell más, mint egy tornaterem, egy szőnyeg. Nem véletlen, hogy a világban mindenhol: Amerikában, Olaszországban, Japánban, stb. az iskolai testnevelésbe tartozik, mert kiváló személyiségformáló, rendkívül olcsó és jól szabályozható.